PLAYBACK 17 december 1965 – zo 17 december 20-22 u + vrij 22 december 23-01 uur
Uitzending op de stream van 192 Radio, zondag 17 december 2023 20.00 – 22.00 uur + vrijdag 22 december 2023, 23.00 – 01.00 uur.
Presentatie: Dirk van Dijk en Kees Brinkerink
1e uur
In de popwereld (en de artiestenwereld in het algemeen) lopen heel veel mensen rond die van Italiaanse komaf zijn. Soms zie je dat meteen aan de naam: Frankie Valli, Al Martino, Frank Sinatra. Maar er zijn er ook die om één of andere reden voor een aangepaste naam hebben gekozen. Dat is het geval bij Johnny Rivers, bijvoorbeeld, nr. 6 op de lijst van vandaag. Maar ook mensen als Tony Bennett, Buffy Sainte-Marie, Bobby Darin, Mickey Dolenz, Taylor Swift en Bruce Springsteen blijken Italiaanse roots te hebben. En nog véél meer…
De Beau Brummels hoorden we indertijd in Nederland niet zo vaak. Vrij logisch, want met twee nummers in de Top 20 waren ze in de VS ook niet erg groot. Good Time Music is geschreven door Lovin’ Spoonful-zanger John Sebastian. De Spoonful hebben het zelf ook opgenomen, maar alleen voor een soort innovatieve compilatie van het Elektra-label, waar ze uiteindelijk helemaal niet voor gingen werken. Toen ze ook in Europa flink doorbraken werd het in Frankrijk en Nederland als hun zgn. nieuwe single uitgebracht.
- 01 She’s just my style – Gary Lewis and the Playboys
- 02 Second hand Rose – Barbara Streisand (82)
03 Broomstick cowboy – Bobby Goldsboro (84)
04 Drinking man’s diet – Allan Sherman (98) - 05 Uptight – Stevie Wonder (100)
- 06 Under your spell again – Johnny Rivers (90)
07 He’s my boyfriend – Kris Anderson - 08 Good time music – Beau Brummels (99)
- 09 Sunday and me – Jay and the Americans
- 10 The little girl I once knew – Beach Boys
- 11 Attack – Toys (86)
- 12 Ebbtide – Righteous Brothers
- 13 Sounds of silence – Simon and Garfunkel
- 14 Amerikaanse top 10
- 15 Day tripper – Beatles (56)
- 16 I ain’t gonna eat out my heart anymore – Young Rascals
- 17 As tears go by – Rolling Stones
- 18 Skokiaan – Bob Moore
2e uur
De Easybeats waren in Australië zeker zo populair als de Beatles bij ons. De heren hebben daar al vijf Top 10 hits gehad voordat ze erover gaan denken om onze kant uit te komen. In die begintijd werden vrijwel alle nummers geschreven door George Young en zanger Stevie Wright, terwijl vanaf Friday on my Mind Harry Van den Berg (oftewel Vanda) ook bleek te kunnen schrijven, en Wright er niet meer aan te pas kwam. Het was voortaan alles Vanda/Young wat de klok sloeg.
En de Nederlandse taal begint een woordje mee te spreken (sorry voor de vreemde beeldspraak) in het Nl popgebeuren. Bob Smit voegde daar, ook al zou je dat met zo’n naam niet gauw zeggen, een Indisch tintje aan toe. De hit van Het komt grotendeels op het conto van Bob Bouber, een belangrijk figuur in die periode van de Nederlandse entertainment-industrie, waar we eigenlijk nog eens wat meer aandacht aan moeten besteden.
Frans de Graaff
- 01 Take me for what I’m worth – Searchers
- 02 Er ist wieder da – Marion
- 03 Sad, lonely and blue – Easybeats
- 04 Ik heb geen zin om op te staan – Het (24)
- 05 I’ll cry – Roek Williams and the Fighting Cats (40)
- 06 Ik heb me weer vergist – Bob Smit & Juke City Sextet(35)
07 NL top 10 - 08 Wait – Beatles
- 09 King lonely the blue – Emeralds
- 10 England swings – Roger Miller (45)
- 11 Merry gentle pops – Barron Knights (pts 1 and 2) (36)
- 12 Frank van Heerde vertelt
- 13 You’ve got to be cruel to be kind – Unit 4+2(25)NME
- 14 Must to avoid – Herman’s Hermits (28)NME
- 15 Engelse top 10
- 16 We can work it out – Beatles (1)
- 17 Is this the dream – Zombies
- 18 Long cigarette – Roulettes
- 19 Creation – Rick and Sandy
- 20 Mon Coeur d ‘attache – Enrico Macias
Terugluisteren 10 december 1965 1e uur
We gaan geen ruzie maken over de vraag wat nou de A-kant en wat de B-kant is van de nieuwe Beatles single. Wel weten we zeker dat het nieuwe James Bond lied minder aanspreekt dan het vorige. U weet nog wel welke dat was. En we gaan weer ernstig kritiek leveren op het White Whale label omdat ze dit prachtige nummer van The Turtles gewoon niet uitbrengen. Bah.
In ieder geval maken we géén ruzie meer over de vraag of Fever mede geschreven is door Otis Blackwell. We eten nu dat het antwoord ‘ja’ is, ook al staat er John Davenport op de bladmuziek en op het etiket. Blackwell was zwart en ten tijde van een ingewikkeld dispuut met zijn uitgever besloot hij om een zo wit mogelijk klinkende naam als pseudoniem te gebruiken.
2e uur:
Leuk groepje, de Gibsons, hou ze in de gaten. Dat zal nog niet zo makkelijk zijn want commercieel succes blijft achterwege.
Als u de HELP-versie van Peter Sellers leuk vindt, en dat zou zomaar kunnen, weet dan dat op de B-kant zijn versie van A Hard Day’s Night staat. En mocht u er dan nog geen genoeg van hebben: met een beetje zoeken kunt u zijn interpretaties van Yes it is en She Loves You ook nog vinden.
Een echt discussiepunt vormt de cover van If I Needed Someone door The Hollies. Is dit nou een misser van deze prima groep of valt het eigenlijk best mee?
Andere actuele programmaberichten: